”Det viktigaste är att ha en stark arameisk-syriansk identitet”


17-årige gymnasiestudenten Jonathan från Södertälje sökte sig till ledarskapsutbildningen i Strasbourg i hopp om att få en unik upplevelse och att få träffa andra likasinnade arameiska (syrianska) ungdomar som arbetar hårt för frågor som rör folket.
 
– Jag sökte mig till utbildningen för att det skulle bli en upplevelse att få träffa nya syrianska-arameiska ungdomar som gör allt för sitt folk. Sedan ville jag även lära mig mer om vår identitet och jag kände mig redo för att ta steget i rätt riktning. 

Som styrelsemedlem i Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF) samt ordförande i SAUF:s lokalförening i Södertälje hade Jonathan även fått höra en del om SUA och hunnit få bekanta sig vid SUA:s arbete vilket också var en del av anledningen till att han sökte sig till ledarskapskursen. 

– Vid sidan av allt detta hade jag fått höra mycket positivt om denna typ av utbildning och dess lärosätt. Med det menar jag att man inte bara använder sig av den gamla skolmetoden med penna och papper framför skolbänken utan att man verkligen använder sig av andra sätt att ta till sig kunskap som workshops, gruppövningar och liknande. 

Jonathan hade flera förväntningar på kursen och berättar:
– Jag förväntade mig att jag skulle bli starkare i min arameiska-syrianska identitet och att jag skulle få med mig verktyg som jag sedan kan använda i mitt fortsatta arameiska-syrianska ungdomsarbete. Deltagarna fick ta del av ett brett utbildningsprogram.
 
Jonathan berättar att utbildningen bestod av fyra stora ämnen; ledarskap, identitet, mänskliga rättigheter och ungdomsstrategier.
 
– Samtliga ämnen bestod av olika inlärningsövningar, bland annat av workshops, föreläsningar, gruppövningar, cases, sketcher med mera. Alla fyra ämnen var mycket intressanta och jag lärde mig väldigt mycket av dem men dock inte så mycket om ledarskap. Det beror på att jag redan har och regelbundet får stora och värdefulla kunskaper om ledarskap som fotbolls- och innebandydomare. 

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa var självklart att man lärde känna nya människor som verkligen arbetar riktigt hårt och ideellt för vårt utsatta folk, vilket man ytterst sällan ser i Sverige till exempel. Detta gladde mig otroligt mycket. Det som satte prägel på hela utbildningen var föreläsningen om arameisk-syriansk identitet som SUA:s president Johny Messo höll i. Det var en otrolig intressant föreläsning som jag har längtat efter att få höra. 

Resan till Strasbourg och ledarskapsutbildningen i European Youth Center har fått en stark inverkan på Jonathan. Han berättar:
- Den här kursen har påverkat mig på det sättet att jag känner sig ännu mer motiverad att arbeta för våra arameiska-syrianska frågor, speciellt nu när jag har insett att det finns många fler än bara mig som vill göra mycket för sitt folk. 

Vilka erfarenheter tar du med dig hem efter det här?
– Jag tar med mig allt nytt och viktigt som jag har lärt mig. Det primäraste och som jag anser vara viktigast är betydelsen av att ha en stark arameisk-syriansk identitet. Har man det som ungdom så är man tryggare som individ och kan visa större solidaritet och respekt för andra människor. Nu kan jag mycket mer om min historia och vårt kulturarv än vad jag kunde innan. Jag känner mig mycket mer motiverad att själv fördjupa mig i det och även föreläsa för andra om det.
 
Vidare vill Jonathan uppmuntra andra arameiska (syrianska) ungdomar att delta på liknande tillställningar.
 
– Jag rekommenderar starkt andra arameiska-syrianska ungdomar att söka till liknande utbildningar. Man får nya vänner från andra länder och man får träffa människor som är motiverade. Man får också bekanta sig med dessa jordnära, hårt arbetande och målmedvetna ledare från SUA. Gemenskapen man skapar tillsammans i en hel vecka är obeskrivlig.  

Beskriv utbildningen med ett enda ord:
- Hayat! Ett ord som myntades av de holländska deltagarna och som sedan smittades av till oss andra. ”Hayat” var allt som var underbart. 

FAKTA
Ålder: 17
Bostadsort: Södertälje
Yrke/studier: Till hösten andra året i gymnasiet med inriktning IT
Roll i föreningslivet: Styrelseledamot i SAUF, ordförande i SAUF-Södertälje, ordförande i Torekällbergets ElevkårEmanuel Barhaido
Redaktionen

 

Källa: bahro.nu